Κρασί Αμάσσι | 3 Γενιές

HomeΚρασί Αμάσσι | 3 Γενιές
a

Μία από τις πιο παλιές ποικιλίες της Ελλάδας είναι το Αμάσσι. Πρόκειται για μια σπάνια ελληνική λευκή επιτραπέζια ποικιλία αμπέλου, που καλλιεργείται στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα στην περιοχή του Νομού Πέλλας. Είναι γνωστή και με τα ονόματα Ντόπιο Σταφύλι Καρατζόβας, Καρατζόβικο, Χειμωνιάτικο, Φούστανη, Πασχαλινό, Αμάσεια. Το όνομα «Αμάσσι» προέρχεται από την Amassya της Μικράς Ασίας. Πρόκειται για μια ποικιλία που τη βρήκαν οι ντόπιοι ως αυτοφυή ποικιλία, την καλλιέργησαν και την ονόμασαν ως «Αμάσσι» γιατί έμοιαζε με την Amassya της Μ. Ασίας. Ωστόσο, το Αμάσσι είναι διαφορετική ποικιλία από την Amassyaπου καλλιεργείται στη Μικρά Ασία (Popa, 1980).

Η οικογένεια μας ασχολείται με την καλλιέργειακαι την  ανάδειξη  της ποικιλίας Αμασσι από το 1936.  Το 2014 με την ίδρυση του οινοποιείου 3γενιες στόχος είναι η ανάδειξη της ποικιλιας Αμασσι  σε εμφιαλωμένο λευκό οίνο, για πρώτη φορά στην ιστορία. Ο Θωμαΐδης Σάββας τελειόφοιτος της αμπελουργίας – οινολογίας στην Ιταλία, φέρνει την τεχνογνωσία και ξεκινάει το ταξίδι της οινοποίησης στον εμφιαλωμένο οίνο.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this