Image thumbnail

Το Οινοποιειο

Το Οινοποιειο

Το 1936 η οικογένεια Θωμαϊδη αποκτά τους πρώτους αμπελώνες της. Η ποικιλία που αρχικά καλλιεργεί, το Αμάσσι, πήρε το όνομα της από μια μικρή πόλη που λέγεται Αμάσσεια. Η πόλη αυτή βρίσκεται στην περιοχή του Πόντου, στην οποία μεγάλωσαν οι πρόγονοι της οικογένειας. Από τότε η οικογένεια πουλά τα σταφύλια για πολλά χρόνια. Το 1999 διαθέτει το δικό της αποστακτήριο και παράγει τσίπουρο. Το 2014 το οινοποιείο 3ΓΕΝΙΕΣ μπαίνει στον οινικό χάρτη με τις δικές του ετικέτες εμφιαλωμένου οίνου.

Αμπελώνας

Οι πρώτοι αμπελώνες που καλλιεργεί η οικογένεια είναι της ποικιλίας Αμάσσι. Στη συνέχεια φυτεύονται και καλλιεργούνται και άλλες διεθνείς ποικιλίες όπως Chardonnay, Merlot, Syrah, Gewurztraminer, Sauvignon Blanc αλλά και η ελληνική Ξινόμαυρο. Το 1999 λειτουργεί το παραδοσιακό αποστακτηριο που παράγει αποστάγματα ποιοτητας σεβόμενο τη παραδοση. Το 2014 ξεκινά επίσημα η παραγωγή οίνου. Όλη η παραγωγή προέρχεται από ιδιόκτητους αμπελώνες και αποτελεί την έκφραση της αγάπης για τη φύση, του σεβασμού για την ιστορία και τις ρίζες η οποία αποτυπώνεται στο κρασί.

Ιδιαίτερο μικροκλίμα

Οι αμπελώνες της οικογένειας καλλιεργούνται στην περιοχή του Πόζαρ. Πρόκειται για μια παραδοσιακά αμπελουργική περιοχή με εδάφη αργιλώδη και αμμώδη. Η αποστράγγιση του εδάφους είναι αξιοπρόσεκτη μετά από κάθε βροχή. Κύρια χαρακτηριστικά του μικροκλίματος είναι οι βαρείς χειμώνες, ενώ τα καλοκαίρια έχουμε μεγάλες διαφορες θερμοκρασίας μέρας και νύχτας. Έτσι όλα μας τα κρασιά χαρακτηρίζονται από μεγάλες αρωματικές εντάσεις, δροσερές οξύτητες και γλυκιά επίγευση ακόμα και χωρίς υπολειμματικά σάκχαρα.

Έρευνα

Το οινοποιείο 3ΓΕΝΙΕΣ της οικογένειας Θωμαϊδη, με οινολόγο τον έγκριτο επιστήμονα οινολόγο Βασίλη Μαρίνο και χρησιμοποιώντας την μεγάλη εμπειρία του στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, πραγματοποιεί πολλές πειραματικές οινοποιήσεις εξερευνώντας τις δυνατότητες καλλιέργειας των ποικιλιών στη περιοχή. Έτσι γεννιούνται προσδοκίες και κινητοποιήθηκαν το τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με Ευρωπαϊκούς θεσμούς για γενετικές αναλύσεις κλώνων, μελέτη βέλτιστων τρόπων καλλιέργειας και ανάδειξη της ελληνικής κληρονομιάς μας.

Ευγνωμοσύνη

Στις μέρες μας τα κρασιά 3ΓΕΝΙΕΣ έχουν κερδίσει την αγάπη των φίλων του οίνου. Το οινοποιείο είναι ένας από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας αναβίωσης ελληνικών ποικιλιών, οινοποιώντας και προωθώντας την ποικιλία Αμάσσι.

Εξέλιξη-Μέλλον

Το οινοποιείο 3ΓΕΝΙΕΣ εξελίσσεται διαρκώς αμπελουργικά και οινοποιητικά. Στην οικογενειακή αυτή επιχείρηση πιστεύουμε πως η πρώτη ύλη είναι πολύ σημαντική για το τελικό προϊόν. Χρησιμοποιείται όσο γίνεται πιο οικολογικός τρόπος καλλιέργειας με φυσικά οργανικά λιπάσματα(κοπριά) και στέμφυλα της περσινής περιόδου επεξεργασμένα και συντηρημένα. Επενδύουμε διαρκώς σε νέα μηχανήματα εξελιγμένα και καινοτόμα ακολουθώντας την εξέλιξη της οινολογικής επιστήμης. Πιστεύουμε στον οινοτουρισμό και οικοτουρισμό και έχουμε επενδύσει σε έναν παραδοσιακό και φιλόξενο χώρο προς τον επισκέπτη σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ελλάδας. Προσπαθούμε να αναδείξουμε την σπάνια ελληνική ποικιλία Αμάσσι, οινοποιώντας κάθε χρόνο πολλές διαφορετικές παρτίδες με διαφορετικό επίπεδο ωρίμανσης σταφυλιών και χρησιμοποιώντας διαφορετικές οινολογικές προσεγγίσεις. Είμαστε το βασικό οινοποιείο πάνω στο όποιο πραγματοποιείται έρευνα συμφώνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Αμάσσι από το τμήμα Γεωπονίας του πανεπιστήμιου ΑΠΘ.

ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ

Η φιλοσοφία της οικογένειας εστιάζει στην παραγωγή ποιοτικού οίνου και αποσταγμάτων που φέρουν τη σφραγίδα του μικροκλίματος της περιοχής της Πιπεριάς και αναδεικνύουν τη μοναδικότητά του.

ΚΛΙΜΑ

Το κλίμα είναι ηπειρωτικό, με ιδιαίτερα κρύο χειμώνα. Κατά την θερινή περίοδο υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα, γεγονός που ευνοεί σημαντικά την ωρίμανση των σταφυλιών.

ΣΤΑΦΥΛΙΑ

Ο αμπελώνας της Οικογένειας Θωμαΐδη διαθέτει τις ποικιλίες: Αμάσσι, Chardonnay, Gewutztraminer, Ξινόμαυρο, Merlot, Cabernet Sauvignon και Syrah.

ΕΔΑΦΟΣ

Τα εδάφη είναι αμμώδη – αμμωπηλώδη με αποτέλεσμα να στραγγίζουν γρήγορα και να ευνούν την παραγωγή αρωματικών ενώσεων. Όλες οι ποικιλίες είναι φυτεμένες σε παλμέτα, ενώ μία βρίσκεται σε κρεβατίνα.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this